Malé slovenské mesto pritiahlo svetové mená. Tanečno búra hranice nielen v tanci

Medzinárodný multižánrový festival Tanečno so svojím šiestym ročníkom prináša tanec a umenie bližšie k ľuďom v podobe workshopov a predstavení, ktoré sa uskutočnia od 17. do 21. augusta v Námestove. Tento rok na festival zavítajú umelci a umelkyne z celého sveta.
„Program bude omnoho bohatší aj pre tých, ktorí prídu na festival len ako diváci. Mená ako Horacio Macuacua, Peter Jaško či Manuel Ronda prinesú na festival vlastné koncepty na workshopoch či sólových predstaveniach,“ uviedol jeden z organizátorov festivalu Andrej Štepita.

Novinkou festivalu sú podujatia na otvorených a netradičných miestach, ako je napríklad nábrežie Oravskej priehrady. Ambíciou Tanečna naďalej zostáva prinášať ľuďom tanec vo všetkých jeho podobách, podporiť nezávislé umelecké formy, spájať rôzne tanečné komunity a vytvoriť tak jedinečnú tradíciu oslavy svetového tanca v oravskom regióne.

„Verím tomu, že takéto udalosti sa musia robiť v malých mestách a regiónoch, aby sme mohli otvárať ľuďom dvere do kultúry,“ konštatovala spoluorganizátorka festivalu Zuzana Kuľhová.
Pokračovala, že festival chce naďalej prinášať väčšiu radosť z tanca do komunity. „Každý rok sa zároveň snažíme dávať ľuďom iné a špecifické aktivity. Tento rok chystáme ďalšie koncepty, aby s nami ľudia zostávali. Chceme im ukázať niečo nové,” dodala.

Preto aj tento rok zavítajú do oravského regiónu tanečníci a tanečníčky svetovej umeleckej scény, ktorí budú búrať hranice medzi tanečnými štýlmi. Výnimočným workshopom bude Flowmentum od tanečníka Luacasa Malkowskeho.

Ten v ňom kombinuje floorwork, súčasný tanec, breaking, akrobaciu a jogu na zemi aj mimo nej. Malkowski je tanečný umelec, choreograf z kanadského Toronta. Spolupracoval so Staatsballett Berlin, Sasha Waltz, Toronto Dance Theatre či Jasmine Ellis.

Rovnako sa predstaví aj jeden z najvýznamnejších slovenských tanečníkov pôsobiacich v zahraničí: Peter Jaško. Ten po dlhej dobe vystúpi v rodnej krajine so svojim unikátnym manifestom, ktorý je venovaný slobode výskumu, oslave hĺbky pohybu sprevádzanú reálnym počúvaním v prítomnom čase.

Okrem hip-hopového workshopu bude nigérijská tanečníčka Kosi Eze aj v porote jedinečného Tanečno Scéna battle. Eze sa v súčasnosti venuje stelesňovaniu „informovaného“ pohybu a prostredníctvom svojho umenia podporuje emocionálnu inteligenciu. V súčasnosti je členkou kanadského Compagnie de danse Ebnfloh.

V porote battlu sa predstaví aj profesionálny britský tanečník Troy Banton, ktorý sa špecializuje na house dance a floor movement.

Vyštudoval Russian Ballet School, má za sebou vzdelanie afrokaribských a afrických tradičných tancov a súčasného tanca. Taktiež sa postará o housový workshop so zmesou iných štýlov.

Chceli byť viditeľní

Návštevníci sa môžu tešiť aj na medzinárodný koprodukčný projekt The Urge Grows, ktorý sa premiérovo predstaví v slovensko-nemeckom zložení.

Na jar 2020 zaplavili sociálne siete videá, ktoré boli výpoveďou mnohých umelkýň a umelcov v tom, že chcú tancovať a zostať v kontakte, byť viditeľnými.

Choreografka Ceren Oran niekoľko z nich vybrala ako inšpiráciu k svojmu najnovšiemu projektu „The Urge“, ktorý umiestnila zámerne do verejného priestoru.

V netradičných priestoroch sa odohrajú aj výrazné slovenské produkcie uplynulých rokov – TETSU, Charon, Timeout Burnout či Niveau stable, ako aj tradičné festivalové formáty ako Kultúrno, v rámci ktorého budú tanečné predstavenia v Dome kultúry v Námestove, Tanečno Show, ktorá zahŕňa profesionálne vystúpenia na amfiteátri pri Oravskej priehrade.

Spoločne sa tu predstavia aj lokálne a profesionálne tanečné súbory a Exhibično v podobe All style battle lektorov a hostí, kde budú môcť návštevníci v náhodne rozlosovaných tímoch súťažiť po boku profesionálov.

Prečítaj si tiež
2% pre Tanečno

2% pre Tanečno

Ešte vaše 2% a bude nám spolu Tanečno!  Tanečno počas siedmych rokoch existencie vyrástlo aj vďaka...

TANEČNO MÁ DOSKY!

TANEČNO MÁ DOSKY!

TANEČNO MÁ DOSKY!Veľmi sa tešíme! Naša najnovšia inscenácia YOLT - You only live twice získala...